Friday 9 September 2011

Rendang Ayam


bhn2:

1 ekor ayam(ptong ikut suka)
1 lbu bwg besar*
1 ulas bwg ptih*
1 inci halia*
sdikit kunyit hidup*
1 inci lngkuas*
sdikit blacan*
cili api(ikut selera)
2 btg serai(d ktuk)
4 helai daun kunyit(hiris halus)
1/2kg santan

cra2:

1-kisar bhn b'tnda*
2-tumis bhn kisar hgg wangi
3-msukkn ayam n kcau
4-bla dh rata msukkn santan
5-bla dh empuk..prisakn
6-bla dh hmpir kring..msukkn daun kunyit
7-kcau n siap



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Tumis Putih Kacang Panjang

Bhn2

RM1.00 Kacang panjang
1peket soo hun campur(rendam)
2bji cili merah(ptong)
segenggam isi kerang
1 bji bwang besar
1 ulas bwang putih
sdkit lada sulah
sdkit garam
minyak tuk tumis
sdikit air

Cara2

1-Mayang bwang besar dan bwang putih.
2-Tumis semua bwang dan cili yg telah d myang td..
3-Bila dh de bau wangi,msukkan isi kerang dan kacang panjang
4-Masukkan soo hun campur td..
5-tuang sdkit air
6-msak hgga ckup msak..prisakan dgn garam n lada sulah
7-siap tuk d hidangkan.


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Ayam Goreng Berempah


bhn2:

1 ekor ayam(d ptong ikut suka)
1 ktul besar halia*
5 btg serai*
1 inci lngkuas*
1 labu bwg besar*
10 ulasbwg putih*
sdikit blcan*
1 sdu besar cili boh
2 tankai daun kari
1 sdu besar kicap mnis
2 sdu tpung beras
garam
gula

cra2:

1-kisar bhn b'tnda *
2-mpur smua bhn pd ayam
3-perap smlman
4-greng..siap


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Thursday 8 September 2011

Sambal Tahun


Bhn2:

fu cuk(d greng)
soo hun(d greng)
tauhu(d greng)
tempe(d greng)
cili kring(ptong2 n d greng)
hati ayam(gaul gram kunyit n d greng)
1 btg serai(d titik)
bwag besar (d myang2)
bwg putih(myang)
kcang pnjang
cili boh
kicap mnis
garam
gula

Cara2:

1-tumis bhn myang+serai
2-msukkn cili boh+kicap
3-tumis gring
4-msukkn sdikit air
5-tmbah garam+gula
6-msukkn kcang+tempe+tauhu+fu cuk+soo hun+cili kring
7-gaul rata
8- siap


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Sambal Jawa


Bhn2:

fu cuk(d greng)
soo hun(d greng)
tauhu(d greng)
tempe(d greng)
cili kring(ptong2 n d greng)
hati ayam(gaul gram kunyit n d greng)
1 btg serai(d titik)
bwag besar (d myang2)
bwg putih(myang)
kcang pnjang
cili boh
kicap mnis
garam
gula

Cara2:

1-tumis bhn myang+serai
2-msukkn cili boh+kicap
3-tumis gring
4-msukkn sdikit air
5-tmbah garam+gula
6-msukkn kcang+tempe+tauhu+fu cuk+soo hun+cili kring
7-gaul rata
8- siap




Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Pajeri Nenas


bhn2:

nenas(ptong n buang matanya)
serbuk kari daging
serbuk kunyit
kerisik
udang kring*
bwang besar*
bwang putih*
1 inci hali*
1 btg kulit kayu mnis
1 kuntum bunga lawang
santan pekat
garam
gula

cra2:

1-kisar bhn b'tnda *
2-tumis bhn kisar hgg gring
3-msukkn serbuk kari n serbuk kunyit yg dh cmpur air mnjd pes
4-msukkn juga kulit kayu mnis n bunga lawang
5-kcau hgg btul2 garing
6-bla dh wangi n gring,msukkn nenas
7-msukkn santan+gram+gula
8-kcau hgg mndidi n pekat
9-siap



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Wednesday 7 September 2011

Popia Goreng


Bhn2:

kulit popia segera
tauge
lobak(hiris halus)
isi udang(hiris halus)

Cra2:

1-cmpurkn smua bhn inti
2-ltk atas kulit n gulung
3-spu putih tlur tuk bg lkat
4-intinya sya x suka ltk prisa,,
5-goreng dlm minyak yg ckup pnas dgn api kcil

sos:

cili boh
1 ulas bwg putih
air asam jawa
gula melaka
scubit garam

cra2:

1-cmpur smua
2-msak hgga pkat



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Cucur Udang


Bhn2-
-tpung gandum
-1 bji telur ayam
-baking powder
-air
-scubit garam
-isi udang yg di kisar
-udang untuk d ltk kt atas
-tauge
-daun kucai
-serbuk kunyit ckit

Cara2:
1-bncuh tpung+telur+isi udang kisar+gram+baking powder+air+serbuk kunyit...jgn terlalu cair juga jgn terlalu pekat
2-msukkan tauge+kucai
3-panaskan senduk(saiz ikut suka hati)
4-bla senduk dh pnas,msukkan adunan td k dlm senduk+udang sekor..ltk snduk tu dlm minyak pnas hgga ia terkluar dr senduk tu..
5- ulang langkah sma hgga abis..
6- msak hgga kunng keemasan..siap d hidang dgn sos cili..



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Laksa ASGAR berAPI... (^_^)


BHAN2:

2 peket laksa~rendam air panas hgga lmbut

KUAH:
1/2kg ikan sardin~rebus n ambil isinya(hancurkan)
1kg santan
1 pket rempah kari daging
2bji bwang besar*
1ulas bwang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 btg serai*
1 sdu kcil serbuk ketumbar
1 sdu kcil sos tomato
30 bji cili api*
2bji buah keras*
kulit kayu mnis
asam kping
garam
gula
air(seckupnya)

BHAN TAMBHAN:
Daun pudina
kacang pnjang
cli msak
tauge
telur rebus
tauhu goreng
timun(racik)
*apa2 je yg di sukai*

CARA2:

1-kisar bhn bertanda *
2-tumiskan bhn kisar + kulit kyu mnis & asam
3-bla dh garing,msukkan isi ikan
4-msukkan santan jika agak pekat..msukkan air
5-prisakan sckupnya
6-bla dh menddih..siap
7-tuang k atas laksa dn di mkn dgn bhn tambhan

**sedakan air sblum mkn sbb laksa ini amat pedas**

**laksa ini pedas..klu x pedas..bkn laksa Asgar nma nya** (^_^)



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen