Wednesday 23 November 2011

DAGING ALA MAMAK


(A) Bahan2:

1/2kg daging batang pinang(hiris nipis)
2bji bawang besar*
2ulas bwang putih*
1inci halia*
1btg serai*
1sdu kcil jintan manis(sangai)*
1sdu kcil jintan putih(sangai)*
2sdu mkn sos tomato
2sdu mkn sos cili
1sdu mkn kicap pekat
minyak msak
garam
gula
air

(B) CARA2nya:

~>Kisar bahan2 bertanda *
~>tumis bahan kisar bersama cili
~>masukkan sos cili,sos tomato dan kicap pekat
~>kacau hgga pecah minyak
~>masukkan daging kacau rata dan tmbah sdikit air
~>masak hingga empuk serta sdikit kering
~>perisakan dgn garam dan gula
~> siap ♥



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Sunday 20 November 2011

Sembang 3 pagi..

Assalamualaikum..morning everyone..

Sekarang jam menunjukkan pkul 3 lbih(pagi)..duk edit itu dan ini d blog ini dgn hrapan mampu membuatnya jd lbih menarik dr sblumnya.

Susah juga buat blog ni ek?..mungkin bg yg dh terer x susah..tp bg sya yg x pandai nih.amatlah susahnyer.Tapi tak per, smua ini merupakn satu pelajaran buat sya..

Berkongsi resepi adalah satu yg sangat sya suka..TERKINI..sya cuba resepi2 kek dan kuih.. yg mna sblum ini sya mmg klu buat kuih..dlm 10 jnis mungkin hanya 2 yg mnjadi..hihihi..tp,.jeng..jeng..jeng!!..sekarang setiap kli buat, mnjadilah pulak!!..BEST..BEST..BEST..ALHAMDULILLAH! ^_____^

Kpd smua yg jenguk2 resepi2 sya ni..sya nk bgtau..bkn lah smua ni rsepi sya..ada juga hsil percubaan dr resepi kwn2 sya d group RESIPI DAN MASAK-MASAK .. Cubalah yer..klu ada yg x tau boleh lah tnya sya d fb(add sya dan jOm kita kongsi ilmu msakkan)..ok lah..stOp kt cni jer celOteh sya..shgga k lain masa k..tAtA..tItI..tUtU.. ~>a kiss frOm me....emmuuaaaacccccCchhhhhh...hihi...^________^


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

SOFT COTTON JAPANESE CHEESECAKE


SOFT COTTON JAPANESE CHEESECAKE BY ZIANA ZALI

~ in RESEPI DAN MASAK-MASAK ~

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

MUFFIN KEJU CIP COKLAT

Resepi:Noraini Zakaria@Buku Kompilasi Hidangan Berkeju
Sumber:Rohaisha Mesra Selera

~MUFFIN KEJU CIP COKLAT~

Bahan-bahan:

220 tepung gandum
10gm serbuk koko
150gm minyak masak
150gm susu segar kotak
50gm keju Cheddar-diparut halus (sy guna slices keju & potong halus)
150gm gula perang
13gm serbuk penaik
1 sudu teh garam
2 biji telur-dipukul dengan garpu
100gm cip coklat-hiasan (secukupnya)
Cawan mufin

Cara membuat:

1.Dalam mangkuk adunan, satukan minyak, susu segar, gula perang, garam dan telur.Kacau sebati.
2.Ayak tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik ke dalam mangkuk lain.Masukkan 50gm keju Cheddar dan gaul rata.
3.Tuangkan adunan cecair ke dalam adunan tepung tadi.Gaul dengan senduk hingga sebati tetapi masih nampak berketul dan berat.
4.Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 minit.Tuangkan adunan ke dalam cawan mufin sehingga 3/4 penuh.Tabur cip coklat.Bakar selama 20 minit hingga masak


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Puding Kastard

"puding kastard"(✿◠‿◠)'',


♥ kek gulung(lapisan pertama)

♥ puding(lapisan ke-2):

-1/2 cwn tepung kastard
-1 tin susu cair
-air buah2an cocktail(1 tin)
~>panakn hgga pekat

♥ lapisan ketiga:

-buah2an cocktail
-2 sudu besar serbuk agar2/jely + 3 sudu air(kcau bersma)

♥ Cara2nya:

~ptong kek gulung dan susun d dlam bekas 
~tuang puding yg dh msak rata2
~taburkan buah2an d atas hgga penuh
~ bancuhan jely d tuang k atas lpisan terakhir td..corakkan jika mahu
~sejukkan..


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Saturday 19 November 2011

PUDING KARAMEL


Bahan Karamel :
75gr Gula Pasir
1 sdm Air
Bahan Puding :
3 Butir Telur Ayam
75gr Gula Pasir
250ml Susu Cair
Cara Membuat :
Panaskan Oven hingga mencapai suhu 180c
Caramel : Panaskan gula di atas api kecil, biarkan hingga kuning keemasan dan seluruh gula leleh, tambahkan air, kacau rata. Angkat
Tuangkan caramel ke pinggan atau dalam cetakan bervolume 100ml, biarkan hingga agak keras.
Puding : Kacau telur dan gula hingga gula larut
Tambahkan susu dan kacau rata.
Tuangkan ke dalam mangkuk berisi caramel.
Siapkan loyang, isi dengan air. Taruh pinggan di atas loyang hingga setengah tinggi loyang terendam air.(waterbath)
Panggang dalam oven selama 60 menit hingga adonan susu membeku.
Angkat, dinginkan. Sajikan
by:Ziana Zali



Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen

Wednesday 2 November 2011

MEE SUP SIMPLE

BAHAN2:

Mee kuning (d cuci dan rendam sbentar)
bwang goreng
air rebusan ayam
bwang putih(ckit)*
halia (ckit)*
bebola ikan
kek ikan
akar pokok saderi(cuci besih2/ktuk ckit)
air
garam
lada sulah ckit
minyak untuk menumis

CARA2NYA:

~tumis bahan bertnda*
~msukkn air rebusan ayam
~msukkn bwang goreng & akar pkok sderi td..
~bla mndidih, msukkn bebola & kek ikan
~mndidih jer,,msak lh ia.

<3 enak d mkn dgn sambal kicap,,^__^


Terima Kasih Sebab Sudah Baca Entri Ini Like Dan Komen