sagu mata ikan(secukupnya)
1 biji kelapa (ambil santannya)
1 sudu besar halba
1 inci halia(hiris halus2)
2 ulas bawang merah (hiris halus/mayang)
1 cawan kacang hijau(tanpa kulit)
1 cawan gula(ikut rasa sendiri)
Cara Membuat:
1. Kacang hijau direbus sehingga empuk dan nampak pecah.
2. Bila nampak agak kering masukkan gula dan kacau sehingga betul-betul kering.
3. Tutup api dan biarkan sejuk.
4. Bulatkan inti kacang hijau dan ketepikan.
5. Sagu direndamkan dan toskan. Siramkan dengan air panas dan kacau rata.
6. Kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
7. Letakkan dalam kukusan. Kukuskan sagu sehingga masak.(agak2 20 mnit)
8. Masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dengan api perlahan sehingga mendidih.
9. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
10. Sejukkan dan hidangkan
(maaf..tiada sukatan yg tepat,masak campak2 jer )...selamat mncuba
0 comments: