~nasi ayam
~ayam madu
~salad
~sambal halia hijau
~sambal cili
~sambal kicap
~sup ayam
~tembikai
NASI AYAM
beras
3 ulas bwg putih(d ktuk)
1 ktul halia..(di ktuk ..tiada jumlah yg tepat tp biar byk..lbih sedap)
2 hlai daun pandan(di kyok2kan)
marjierin(secukupnyer)
air
kulit ayam...(boleh juga gunakan lemak ayam yg telah d bersihkan)
gram scukupnya
~cmpurkn smuanya dlm 1 periuk
~Tanak sperti msak nasi biasa
AYAM MADU
Ayam(di potong 4 bhgian)
5 kuntum cengkih
3 bji plaga
1 btg kulit kayu mnis
1 kuntum bungan lawang
Air yg bleh mnenggelamkan ayam|
air batu RM0.50
2 sdu MAdu (atau lbih pun ok)
2 sdu besar Kicap pekat
~didihkan air
~masukkn semua rempah td dan ayam
~rebus hgg msak(tp jgn terlalu lama ..tkut nnti jd keras lak
~bla dh msak elok,angkat ayam tu dan rendam kn dlm air yg ade air batu
~biarkn seketika
~bila air batu smuanyer dh cair..toskan skjap
~bla dh x de air...gaulkan dgn madu & kicap
~perapkan skjap(dlm 1/2 jam dh ok)
~pastu goreng dgnminyak yg panas..tp jgn lama2 tkut 'rentung bin keras ibni pahit lak.
SAMBAL HALIA HIJAU
cili api hijau sckup yg anda nk
halia muda..lg byk lg sedap
cuka...ikut ank lidah org yg nk mkn
1 ulas bwg putih
gula & garam
sdikit air msak
~blender smua..prisakan..sesedapnyer..
SAMBAL CILI
cili api merah(ikut rsa)
cili msak(ikut hati)
1 ulas bwg putih
gula & garam
cuka scukupnyer
sdikit air msak
~blender smuanyer.
SUP AYAM
Air rebusan ayam td
1 bji bwg besar(d myang)
1 inci halia(d myang)
2 ulas bwg putih*d myang)
1 sdu minyak msak
akar pkok saderi
lada sulah
~tumis smua bhan hgg wangi
~tuang k dlm air rebusan ayam td
~akar saderi td yg dh bersih d ketuk dan d msukkan sma
~msukkan jga lada sulah
~msak hgg mndidih..prisakan
~tuk hidang..bleh tbur bwg goreng,hirisan daun bwg & daun saderi
SAMBAL KICAP
kicap lbihan perap ayam td
bwg besar yg d goreng wangi dan d tumbuk hncur
lada sulah
gula scukup rsa
sdikit air
~masakkn smuanya atas api sderhana
~prisakan sesedap ank tekak..
~siap!
0 comments: