-Laksa beras (d rebus hgga lmbut klu guna jenis kering)
Bhn.Kuah:
-250 gm ikan sardin/kembung (d rebus dan d ambil isinya dan d hancur kn)
-3 helai daun salam
-500ml santan pekat
-1/2 sdu besar ketumbar(yg d kisar)*
-2 sdu besar lengkuas(yg d kisar)*
-2 sdu besar cekur(yg d kisar)*
-1 sdu kecil kunyit(yg d kisar)*
-1 sdu bsar bwg putih(yg d kisar)*
-50gm kelpa parut*
-gram dan gula scukupnya
**kisar smua bahan bertanda *
CARA2nya:
~campurkn bahan kisar dgn santan dan ikan.
~ msak hgga mendidih dan d prisakan
~ sedia tuk d makan dgn laksa yg dh d lmbutkn td.
SAMBAL:
-cili padi(d stimkn)
-sedikit garam
CARA2nya:
~tumbuk bersama
~siap tuk d mkn dgn laksa .
0 comments: