♥ beras (mngikut jumlah org yg nk mkn)
♥ 1 tin susu cair
♥ 1 bji bwg besar(d myang)
♥ 1 ulas bwg putih(myang)
♥ 1 inci halia(myang)
♥ rempah 4 bradik
-cengkih
-bunga lawang
-kulit kyu mnis
- pelaga
♥ minyak sapi (tuk tumis,sckupnyer)
♥ 3 ttis prwarna hijau/merah
♥ 2 hlai daun pandan
♥ air seckupnye
CARA2NYA♥
♥ cuci beras hgg brsih,toskan air.tpikan.
♥ msukan minyak sapi k dlm priuk n tumiskan bwg
bsar,putih,hlia & rempah td hgg wangi
♥ msukan bras,kcau skjap n msukkan susu.
♥ tmbah air hgg ckup kdar tuk msakkan nasi
♥ msuk daun pndan yg d siat2,perisakn dgn gram
♥ biarkn ia msak hgg kring.
♥ bla dh agak2 kring,msukkan wrna hijau d sblah
n wrna merah d sblah,jgn cmpur2
♥ bila nsi dh masak,bru kacau,tgk cntik jek wrnanya!
0 comments: